10 Razloga da ne obrijete vašu bradu

RAZMIŠLJATE DA OBRIJETE VAŠU BRADU? NE ČINITE TO!

 

Pa, da li biste trebali da se obrijete? Evo vam 10 razloga zašto biste trebali dva puta da razmislite pre nego uzmete tu britvu u ruke:

1.  Brada nas čini muževnijim

Prema studiji objavljenoj od strane “Evolution and Human Behavior“, što više dlaka na licu muškarac ima, muževnijim ga vide i žene i drugi muškarci. Posle svega, postoji razlog zašto ne biste ukrali drvosečinu damu. Druga studija koju je objavila “Behavior Ecology” je takođe otkrila da bradati muškarci deluju više zastrašujuće u odnosu na glatko obrijane. Ne samo da nas brada čuva podalje od nevolja, već nas čini privlačnijim ženama. Nema ništa privlačnije ženi, od muškarca koji je čini da se pored njega oseća sigurnom, dok sa druge strane svojom pojavom izaziva strahopoštovanje.

 

2.  Čini nas privlačnijim

Kada se sledeći put zapitate da li biste trebali da obrijete vašu bradu, uzmite ovo u obzir. Sticajem okolnosti njihovog vaspitanja, većina muškaraca će održavati lice glatkim, kao žena. čuvajući našu bradu netaknutom, neće nas samo izdvojiti iz mase, već će momentalno privući pažnju žena oko nas. Čak i žene koje tvrde da im se brade ne sviđaju neće moći da ih ne gledaju zainteresovano. Možete li ih kriviti? Brada odiše muževnošću i moći kao ništa drugo.

 

3. Čini da se osećamo privlačnijim

2014. godine, nemačka kompanija Braun pitala je 1,000 muškaraca iz New York-a da li briju ili puštaju bradu i kako. Otkrili su da se više od pola tih muškaraca oseća privlačnijim kada imaju bradu. Više od 55% je reklo da redovno dobijaju komplimente za njihove dlake lica, dok se 41% oseća samopouzdanije.

 

4. Signalizira kvalitete koje želite da imate

Kao simbol muževnosti, naša brada sa sobom nosi osećaj snage, časti i seksualne zrelosti. Ipak, to nisu jedini kvaliteti sa kojima žene povezuju bradonje. Na Univerzitetu “New South Wales“, na primer, izvedena je studija u kojoj su ženama prikazane razne fotografije muškaraca tokom 4 različita stadijuma rasta brade. Dok su muškarce sa bradama od nekoliko dana do nekoliko nedelja videle kao najatraktivnije, takođe su rekle da muškarci sa punom velikom bradom izgledaju pouzdanije, kao bolji očevi i zaštitnici.

 

5.  Imate pametnije stvari da trošite vaše vreme

Na Univerzitetu Boston, Dr. Herbert Mescon merio je vreme koje jedan muškarac tokom života potroši na brijanje. Ispada da muškarac koji počne da se brije sa 15 godina i nastavlja redovno dok ne napuni 55, potrošiće oko 3,350 sati života na taj zadatak. Drugim rečima, mogli biste da potrošite zapanjujući broj od 139 dana života na brijanje , ili biste mogli da te dane potrošite na nešto vredno vašeg vremena (npr. na četkanje i glađenje vaše brade).

 

6. Greje nas

Da bi ovo bilo jasno možda ne treba mnogo objašnjavanja, ali nećete znati koliko vaša brada čini za vas dok je jednog zimskog jutra ne obrijete. čak i tokom najhladnijih zima, kad je hladnoća toliko oštra da se uvlači u kosti, vaša brada će vas štititi od ispucavanja kože lica izazvane zimskim hladnim vetrom i čuvaće vašu toplotu.

 

7. Čuva naše zdravlje

Gajenje brade nije dobro samo zbog muževnosti i privlačnosti. Još davne 1875. godine, dokumentovano je da brada ne dozvoljava bakterijama iz vazduha da dođu do naših usta pa time štiti naše grlo. Ovo je još važnije ukoliko imate neku bolest respiratornog sistema kao što je astma, jer se vaša brada ponaša kao dodatni filter između štetnih toxina i vaših pluća. Dr. Clifford W. Basset, medicinski direktor odeljenja za negu obolelih od astme i alergija u New York-u, potvrđuje ovu priču i kaže da što više dlaka imate u blizini svojih disajnih puteva (odnosno što je vaša brada opasnija(veća)), bolja je vaša zaštita od zagađivača i alergena.

 

8. Štiti nas od Sunca

Još razmišljate da li da obrijete vašu bradu? Pored toga što brada održava naše disajne puteve čistima, takodje nas odlično štiti od Sunca. Ustvari, naše dlake lica mogu da blokiraju i do 95% štetnih UV zraka kojima smo svakodnevno izloženi, što dugoročno sprečava brzo starenje kože lica, kao i pojavu bora. Još više iznenađuje istraživanje na Univerzitetu Southern Queensland, koje je pokazalo da brada smanjuje rizik za dobijanje raka kože.

 

9. Pomaže našoj koži

Blagodetima koje nam daju naše dlake lica još nije kraj. Gajenje brade nas ne rešava samo svraba koji izaziva nadraživanje brijačem, akni i uraslih dlaka, već takođe znači da nećemo morati da brinemo o suvoj koži. žlezde koje luče sebum(masnoću kože) će održavati našu košu vlažnom, dok će sama dlaka da se pobrine da tako i ostane držeći vetar i hladnoću daleko od kože.

 

10. Daje tvrdnju

Vi se pitate: “Da li da se obrijem?” Naš odgovor je – Nikako. Nama je skroz jasno, što nauka potvrđuje, da bez obzira šta nam društvo govori, prava dlakava brada je mnogo muževnija od gole brade. U svetu gde su konformizam i uniformnost norme, naša brada se ističe kao tvrdnja jedinstvenosti i samopouzdanja. Pa pre no što uradite nešto zbog čega ćete zažaliti, ostavite penu za brijanje po strani i dajte vašoj bradi malo ljubavi. Jer posle svega, vaša brada čini toliko dobrog za vas!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.